Når du ikke får lønn eller feriepenger

Som arbeidstaker kan du oppleve at arbeidsgiveren din ikke utbetaler lønn eller feriepenger til avtalt tid. Å ikke utbetale lønn kan være straffbart etter straffeloven.

Manglende utbetaling av lønn er i hovedsak privatrettslig. Det betyr at det er en sak mellom din arbeidsgiver og deg som arbeidstaker.

Arbeidstilsynet kan derfor ikke hjelpe deg med å kreve inn manglende lønn og feriepenger.

Kontakt arbeidsgiveren din skriftlig så snart som mulig etter vanlig lønningsdag for å avklare hvorfor du ikke har fått lønna du har krav på.

Prøv å bli enige om når lønna skal utbetales, og få det skriftlig. Hvis dere ikke blir enige, bør du be arbeidsgiver om å få en skriftlig begrunnelse på hvorfor du ikke har fått den lønna du mener du har krav på.

Dersom du og arbeidsgiver ikke blir enige om utbetaling av ubetalt (utestående) lønn, må du selv kreve inn lønna du mener du har krav på.

Vurder om du trenger juridisk hjelp før du starter denne prosessen.

Du kan kontakte fagforeningen din og spørre om de kan hjelpe deg. Mange fagforeninger tilbyr juridisk hjelp til sine medlemmer. Arbeidstilsynet anbefaler alle å melde seg inn i en fagforening.

Gjennom Advokatforeningen (advokatenhjelperdeg.no) kan du få svar på juridiske spørsmål, eller finne kontaktinformasjon til foreningens advokater.

Gratisrettshjelp.no tilbyr gratis juridisk hjelp. Tjenesten er drevet av jusstudenter.

For å kreve inn lønna di, må du først sende arbeidsgiveren din et kravbrev. I kravbrevet må du skrive

  • hvem kravet rettes mot (navn, adresse og organisasjonsnummer)
  • hvem som sender kravet
  • dato og signatur
  • hva kravet gjelder
  • hvilken periode du ikke har fått lønn (opptjeningsperioden), og for hvor mange arbeidstimer
  • hvor mye arbeidsgiver skylder deg (husk å inkludere feriepenger i tillegg til ubetalt lønn)
  • at du vil gå videre med saken dersom utestående beløp ikke betales innen fristen
  • bankkontonummeret kravet skal betales til

Gi arbeidsgiver to ukes frist til å betale. Da oppfyller kravbrevet vilkårene for videre behandling.

Kravbrevet skal være skriftlig. Det er viktig at kravbrevet sendes til riktig e-post eller postadresse. Dersom du sender det som e-post, bør du legge kravet som eget vedlegg i e-posten.

Hvis du sender kravbrevet i posten, bør du sende brevet rekommandert.

Send kravbrevet så fort som mulig.

Mal for hvordan et kravbrev kan se ut (PDF, domstol.no)

Dersom arbeidsgiver ikke svarer på kravbrevet, eller ikke betaler innen fristen, kan du ta saken videre til namsmannen eller tingretten.

Namsmannen

  • Du kan sende et krav om tvangsutlegg (utleggsbegjæring) til namsmannen for å tvangsinndrive manglende lønn fra arbeidsgiver. Dersom du og arbeidsgiver er uenige om kravet ditt, kan du klage arbeidsgiver inn for forliksrådet ved å sende inn en forliksklage.
  • Du kan også fremme en betalingsoppfordring (konkursvarsel) til arbeidsgiver. Konkursvarselet skal leveres (forkynnes) av et hovedstevnevitne (politiet.no), og gir arbeidsgiver to uker på å betale fra datoen konkursvarselet ble forkynt.

Mer informasjon om tvangsinndrivelse gjennom namsmannen (politiet.no)

Kontakt namsmannen for videre veiledning (politiet.no)

Tingretten

  • Hvis arbeidsgiver ikke betaler eller bestrider kravet ditt innen to uker etter at konkursvarselet er forkynt, kan du sende en konkursbegjæring til tingretten. Du må fremsette konkursbegjæringen innen fire uker etter at konkursvarselet ble forkynt.
  • Hvis arbeidsgiver opplyser at de ikke kan betale, kan du sende en konkursbegjæring direkte til tingretten.

Mer informasjon om konkursbegjæring mot arbeidsgiver (domstol.no)

Kontakt tingretten for videre veiledning (domstol.no)

Tips oss om du ikke får lønnen du har krav på

Arbeidstilsynet har ikke mulighet til å inndrive manglende lønnsutbetaling fra arbeidsgiver. Likevel ønsker vi at du tipser oss dersom du ikke får lønna du har krav på. Tips er svært viktig for at vi skal kunne jobbe forebyggende for trygge og lovlige arbeidsforhold. Vi vurderer alle tips vi får, og vi følger opp de sakene vi har mulighet til.

Tips Arbeidstilsynet

I noen tilfeller kan Arbeidstilsynet pålegge arbeidsgiveren din å etterbetale manglende godtgjørelse for overtidsarbeid. Dersom du jobber i en bransje med allmenngjort tariffavtale (minstelønn), kan vi også i noen tilfeller pålegge arbeidsgiveren å etterbetale manglende lønn. Hvis vi ikke kan prioritere saken din, kan du kreve inn lønn og feriepenger selv slik vi har beskrevet på denne siden.