
FRI OG LØNN: Du har bare lovfestet rett til lønn 1. og 17. mai. For andre bevegelige helligdager, er det opp til hva som står i avtalen du har med arbeidsgiver. FOTO: Colourbox.
I år kan vi se frem til tre høytids- og helligdager i mai:
- Torsdag 1. mai – Arbeidernes dag
- Lørdag 17. mai – Grunnlovsdagen
- Torsdag 29. mai – Kristi himmelfartsdag
Ikke lovfestet lønn på helligdager
Det finnes ingen lovbestemmelse som gir rett til lønn på helligdager som Kristi himmelfartsdag. Det trenger likevel ikke bety at du ikke får lønn. Lønn på røde dager, med unntak av 1. og 17. mai, er ofte regulert gjennom arbeidsavtale, tariffavtale eller i personalhåndbok.
Egne regler for 1. og 17. mai
For høytidsdagene 1. og 17. mai gjelder en egen lov og en tilhørende forskrift som sier noe om lønn – både for deg som har fri og for deg som må jobbe.
Forskrift om lønn 1. og 17. mai
Spørsmål og svar
Ja, du skal ha full lønn for 1. og 17. mai dersom
- du i utgangspunktet skulle ha vært på jobb disse dagene
- dagene ikke faller på søndag eller en annen helligdag
- du har vært ansatt hos arbeidsgiver i minst 30 dager før 1. eller 17. mai. Eller du skal jobbe i minst 30 dager dersom du ble ansatt senere.
Du har ikke krav på lønn dersom høytidsdagene er på dager virksomheten normalt er stengt og du likevel ikke skulle ha vært på jobb. Dette vil angå mange i år, hvor 17. mai faller på en lørdag.
Hvis du arbeider 1. og 17. mai, har du krav på både ordinær lønn og et tillegg. Lønnstillegget for 1. og 17. mai er det samme som du har krav på for søndager.
Dersom det ikke er noen avtale eller regulativ i virksomheten din som sier noe om lønnstillegget, skal tillegget være minst 50 prosent av den vanlige lønnen din.
Det finnes ingen lovbestemmelse som gir rett til lønn på bevegelige helligdager som Kristi himmelfartsdag. Så med mindre det er spesifisert i din arbeidsavtale, tariffavtale eller annen avtale, har du ikke automatisk krav på lønn for denne dagen hvis du har fri.
De aller fleste med fast månedslønn får likevel betalt for helligdager som Kristi himmelfartsdag, selv om de har fri. For timelønnede kan situasjonen være annerledes. Sjekk arbeidsavtalen din eller en eventuell tariffavtale for å se om det finnes bestemmelser om lønn på helligdager. Hvis du er usikker, kan det være lurt å kontakte arbeidsgiveren din eller en fagforening for å få klarhet i rettighetene dine.
Helligdagstillegg er ikke regulert av loven, men fastsettes gjennom tariffavtaler eller individuelle arbeidsavtaler.
Satsene for eventuelle helligdagstillegg varierer, avhengig av hvilken avtale som gjelder for din arbeidsplass, så sjekk dette i arbeidsavtalen din eller med nærmeste leder.