
SKAL BESKYTTES: For å sikre gode helsetjenester må ansatte i sykehus ha et trygt og godt arbeidsmiljø. FOTO: Arbeidstilsynet.
Målgruppen for webinarene er ledere, verneombud og tillitsvalgte ved sykehus, men webinarene er åpne for alle som er nysgjerrige på temaet.
Webinarer tre tirsdager på rad
Sykehusansatte opplever ofte givende og meningsfulle oppgaver. Samtidig kan arbeidsdagene være krevende med emosjonelle belastninger, høyt tidspress og en arbeidsmengde som kan gi følelsen av å ikke strekke til. Dette er belastninger som på sikt kan gi helseproblemer som muskel- og skjelettplager og psykiske plager.
Gjennom tre webinarer skal vi lære hvordan sykehusene kan jobbe for et mer helsefremmende arbeidsmiljø, hvor ansatte kan ta vare på pasientene uten selv å bli syke:
- Tirsdag 13. mai: Arbeidsmiljø på sykehus: Samarbeid og medvirkning
- Tirsdag 20. mai: Arbeidsmiljø på sykehus: Kartlegging og risikovurdering
- Tirsdag 27. mai: Arbeidsmiljø på sykehus: Gode tiltak når risiko ikke kan fjernes
I webinarene treffer vi ansatte og ledere ved flere sykehus. I tillegg møter vi representanter fra Arbeidstilsynet, Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), Helsetilsynet og bedriftshelsetjenesten.
Viktig med beskyttende tiltak
– Rundt en tredjedel av sykefraværet ved norske sykehus har sammenheng med jobben. Det understreker hvor viktig det er at sykehusene jobber systematisk med forebygging, mener direktør Ingvill Kvernmo i Arbeidstilsynet.
Ledere ved sykehusene må ha oversikt over hva i arbeidsmiljøet som kan være farlig og som kan gjøre ansatte utslitte og syke.
– Når det er kartlagt, må de vurdere risiko og finne ut hva de kan gjøre for å redusere farer og belastninger. Mange utfordringer, som tidspress og krevende menneskemøter, kan ikke kan fjernes helt, men det kan settes inn gode beskyttende tiltak, sier Kvernmo.
Tilsyn avdekker manglende systematikk
Når Arbeidstilsynet kontrollerer hvordan helse- og sosialsektoren jobber systematisk for å forebygge muskel- og skjelettplager og psykiske plager, finner vi mange brudd.
I de 944 tilsynene med dette temaet i sektoren fjor, fant vi brudd i 85 prosent av tilsynene
– Helsesektoren har dermed et stort forbedringspotensial i det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet. Med en aldrende befolkning er det viktigere enn noen gang at de som skal ta vare på oss ikke selv blir syke av å gå på jobb. Vi trenger friske helsearbeidere nå og i årene som kommer, sier Ingvill Kvernmo i Arbeidstilsynet.