1. Maskinprodusenten eller dennes representant skal sørge for at det blir gjennomført en risikovurdering for å fastslå hvilke krav til vern mot fare for liv og helse som knytter seg til den aktuelle maskinen. Det skal tas hensyn til resultatene av risikovurderingen når maskinen konstrueres og bygges. I den gjentakende prosessen med risikovurdering og valg av risikoreduserende tiltak skal produsenten eller dennes representant: - bestemme maskinens grenser, både tilsiktet bruk og feilbruk som med rimelighet kan forutses - kartlegge de farer maskinen kan være opphav til og de farlige situasjoner som kan oppstå i tilknytning til maskinen - beregne risiko ved å ta i betraktning alvorlighetsgraden av en mulig skade på liv og helse og sannsynligheten for at dette kan inntreffe - vurdere beregnet risiko i forhold til de grunnleggende helse- og sikkerhetskrav i denne forskriften, for å avgjøre om det er nødvendig å redusere risikoen - fjerne farene eller begrense risiko i forbindelse med farene ved å bruke vernetiltak i den rekkefølge som er angitt i nr. 1.1.2.b.
2. De forpliktelser som følger av de grunnleggende helse- og sikkerhetskravene gjelder bare dersom den aktuelle maskinen innebærer en fare når den blir brukt under de forutsetninger som produsenten eller dennes representant har beskrevet, eller under forutsigbare unormale forhold. Kravet om integrasjon av sikkerheten, jf. punkt 1.1.2, og forpliktelsene til merking av maskiner og utforming av bruksanvisning, jf. nr. 1.7.3 og 1.7.4, gjelder under alle omstendigheter. 3. De grunnleggende helse- og sikkerhetskravene i dette vedlegget er bindende. Imidlertid er det likevel mulig at de fastsatte sikkerhetsmålene ikke kan nås pga. det aktuelle teknologiske nivå. Hvis det er tilfelle, skal maskinen konstrueres og bygges slik at den i størst mulig grad kan oppfylle målene. 4. Dette vedlegget har flere deler. Første del er generell og gjelder for alle maskiner. De øvrige delene gjelder visse former for spesifikke farer. Det er likevel helt påkrevd å gå gjennom dette vedlegget i sin helhet, for å være sikker på å oppfylle alle kravene som er relevante for den aktuelle maskinen. Når maskiner blir konstruert, skal det tas hensyn til kravene i den generelle delen og kravene i en eller flere av de øvrige delene, alt etter resultatene av risikovurderingen som er utført i samsvar med nr. 1 i «Generelle prinsipper.» Grunnleggende helse- og sikkerhetskrav til beskyttelse av miljøet, gjelder bare for maskiner som er nevnt i nr. 2.4.
a. fare: en mulig kilde til beskadigelse eller helseskade. b. farlig område: ethvert område i eller rundt en maskin, hvor en persons tilstedeværelse innebærer en risiko for vedkommendes helse og sikkerhet. c. utsatt person: enhver person som helt eller delvis befinner seg i et farlig område. d. operatør: den eller de personer som installerer, setter opp, monterer, betjener, stiller inn, vedlikeholder, rengjør, reparerer eller flytter på en maskin. e. risiko: kombinasjon av sannsynligheten for og graden av beskadigelse eller helseskade som kan oppstå i en farlig situasjon. f. vern: del av maskinen, brukt spesielt til å gi beskyttelse ved hjelp av en fysisk barriere. g. verneinnretning: innretning, som enten alene eller sammen med et vern, reduserer risikoen. h. tilsiktet bruk: bruk av en maskin i samsvar med opplysningene i bruksanvisningen. i. feil bruk som med rimelighet kan forutses: bruk av en maskin på en måte som ikke er tilsiktet i bruksanvisningen, men som vil kunne følge av lett forutsigbar menneskelig atferd.
a. Maskiner skal være konstruert og utformet slik at de kan fungere, innstilles og vedlikeholdes uten at personer utsettes for risiko når operasjonene blir utført under forhold produsenten har forutsatt, men også ved feil bruk som med rimelighet kan forutses. Formålet med tiltakene skal være å fjerne enhver risiko for skade på liv og helse som kan oppstå i løpet av maskinenes forventede levetid, også under transport, montering, demontering, frakobling og når maskinen blir skrotet. b. Ved valg av hensiktsmessige metoder skal produsenten eller dennes representant legge til grunn følgende prinsipper i denne rekkefølge: - fjerne eller redusere risikoer så godt som mulig, dvs. at maskinen skal konstrueres og bygges på en måte som gjør at den er sikker i seg selv, - treffe nødvendige vernetiltak overfor risikoer som ikke la seg fjerne, - informere brukerne om gjenværende risikoer som er til stede når mulige vernetiltak er truffet, om det er påkrevd med spesialopplæring, og om det er nødvendig å bruke personlig verneutstyr.
c. Ved konstruksjon og bygging av maskiner og ved utarbeiding av bruksanvisninger skal produsenten eller dennes representant ikke bare ta i betraktning maskinens forutsatte bruk, men også ta hensyn til eventuell rimelig forutsigbar feilbruk. Maskiner skal konstrueres og bygges slik at feilaktig bruk forhindres dersom slik bruk kan medføre fare. I de tilfeller erfaring viser at maskiner likevel kan brukes på feilaktige måter skal bruksanvisningen inneholde opplysninger om dette. d. Maskiner skal konstrueres og bygges slik at det tas hensyn til de hindringene operatøren blir utsatt for, som følge av den nødvendige eller forventede bruk av personlig verneutstyr. e. Maskiner skal leveres med alt spesialutstyr og tilbehør som er nødvendig for at de skal kunne justeres, vedlikeholdes og brukes på en sikker måte.
- kunne håndteres og transporteres på en sikker måte, og - være pakket eller utformet slik at de kan lagres på en sikker og stabil måte uten å bli skadet.
- enten ha fester for spesielt løfteutstyr, - eller være konstruert slik at de lett kan utstyres med slike fester, - eller være slik formet at standard løfteutstyr lett kan festes.
- være lette å flytte på, eller - være slik utstyrt, f.eks. med håndtak, at de kan løftes og flyttes på en sikker måte.
- det skal gis mulighet for tilpasning av operatørenes fysiske dimensjoner, styrke og utholdenhet, - det skal være plass til at operatøren kan bevege alle deler av kroppen, - det skal unngås at det er maskinen som bestemmer arbeidsrytmen, - langvarig konsentrasjonskrevende overvåkning skal unngås, - grenseflaten menneske-maskin skal tilpasses til de egenskaper operatørene kan forventes å ha.
- de kan tåle de forutsatte driftspåkjenninger og ytre påvirkninger, - feil i styresystemets komponenter eller programvare ikke fører til at det oppstår farlige situasjoner, - feil i styresystemets logikk ikke fører til farlige situasjoner, - menneskelig feilhandling som med rimelighet kan forutses under bruken, ikke fører til farlige situasjoner.
- maskinen skal ikke kunne starte på en uventet måte, - maskinens driftsinnstillinger skal ikke kunne endre seg på en ukontrollert måte, hvis en slik endring kan føre til farlige situasjoner, - stansing av maskinen skal ikke kunne hindres når stoppsignal allerede er gitt, - bevegelige maskindeler eller arbeidsemner som er festet til maskinen, skal ikke kunne falle ned eller bli slynget ut, - automatisk eller manuell stansing av bevegelige deler, uansett hvilke det gjelder, skal ikke hindres, - verneinnretningene skal til enhver tid fungere eller utløse et stoppsignal, - de sikkerhetsrelaterte delene av styresystemet skal fungere på en sammenhengende måte for sammenkoblede maskiner eller delvis ferdigstilte maskiner.
- godt synlige, lette å kjenne igjen og med bruk av piktogrammer når det er formålstjenlig. - plassert på en slik måte at de kan betjenes sikkert, uten nøling eller tap av tid, og uten fare for misforståelse. - utformet på en slik måte at bevegelsen av betjeningsinnretningen samsvarer med den virkningen som utløses - plassert utenfor faresonen, unntatt hvor det er nødvendig å ha visse betjeningsinnretninger, så som nødstopp eller en programmeringsenhet. - plassert på en slik måte at betjening ikke representerer en tilleggsrisiko. - utformet eller vernet på en slik måte at ønsket virkning bare kan oppnås ved en bevisst handling, dersom utilsiktet påvirkning kan medføre fare. - utformet på en slik måte at forventede belastninger tåles, særlig gjelder dette nødstoppsinnretninger som vanligvis blir utsatt for betydelige belastninger.
- når maskiner skal startes opp igjen etter et stopp, uansett årsak, - når det skal foretas en vesentlig endring av driftsvilkårene.
- hvis en nødstoppinnretning ikke reduserer risikoen, enten fordi den ikke vil redusere stopptiden, eller fordi den ikke vil gjøre det mulig å treffe de spesielle tiltakene som risikoen tilsier, - bærbare håndholdte maskiner eller håndstyrte maskiner.
- være lett gjenkjennelig, ha godt synlige og lett tilgjengelige betjeningsinnretninger, - stanse den farlige prosessen så raskt som mulig uten å resultere i tilleggsrisiko, - om nødvendig utløse eller gjøre det mulig å utløse visse bevegelser som innebærer vern.
- sette alle andre styrings- eller driftsmåter ut av drift, - bare tillate farlige funksjoner via betjeningsinnretninger som krever vedvarende bruk, - bare tillate farlige funksjoner under forhold med redusert risiko, samt ved forebygging av farer som skriver seg fra sammenkoblede arbeidsoperasjoner, og - hindre enhver farlig situasjon ved tilsiktet eller utilsiktet påvirkning av maskinens sensorer.
- uventet start av maskiner ikke er mulig, - innstillingene til maskiner ikke kan endre seg ukontrollert, hvis en slik endring kan føre til farlige situasjoner, - maskiner ikke kan hindres i å stanse når stoppsignal er gitt, - bevegelige deler eller arbeidsstykker som sitter i maskiner ikke kan falle ned eller slynges ut, - automatisk eller manuell stansing av en hvilken som helst bevegelig del av maskinen ikke hindres, - verneinnretningen hele tiden skal være fullt virksom eller utløse stoppsignal.
- når arbeidsstykket kommer fram til verktøyet, skal verktøyet ha nådd normal arbeidstilstand. - når verktøyet starter eller stopper, tilsiktet eller utilsiktet, skal matebevegelsen og bevegelsen av verktøyet være koordinert.
- fastmonterte vern, som nevnt i nr. 1.4.2.1, eller - bevegelige vern med forrigling som nevnt i nr. 1.4.2.2.
- fastmonterte vern som nevnt i nr. 1.4.2.1, eller - bevegelige vern med forrigling som nevnt i nr. 1.4.2.2, eller - verninnretning som omhandlet i 1.4.3, eller - en kombinasjon av disse.
- fastmonterte vern eller bevegelige vern med forrigling, som hindrer at operatøren kommer nær de delene av de enhetene som ikke er med i selve arbeidsprosessen, eller - stillbare vern, jf. pkt. 1.4.2.3 som kun gir adgang til delene av de enhetene som er nødvendig for arbeidsprosessen.
- være solid bygd - være solid festet - ikke være årsak til nye farer - være slik at det ikke er lett å unngå bruk eller å sette ut av funksjon - være plassert i tilstrekkelig avstand fra faresonen - stenge minst mulig for oversikten over produksjonsprosessen - være slik utformet at det er mulig å utføre viktig arbeid som montering eller utskifting av verktøy samt vedlikeholdsarbeid, ved å begrense adgangen bare til det området der arbeidet skal utføres om mulig uten at det er nødvendig å demontere vernet eller deaktivere verneinnretningen.
- om mulig bli sittende på maskinen når vernet åpnes - konstrueres og bygges slik at de bare kan bli justert ved en tilsiktet handling.
- hindrer at farlige maskinfunksjoner starter før de er lukket, og - gir stoppordre når de ikke lenger er lukket.
- hindrer at farlige maskinfunksjoner starter før vernet er lukket og låst, og - holder vernet lukket og låst inntil faren for å bli skadet av de farlige maskinfunksjonene har opphørt.
- kunne stilles inn manuelt eller automatisk, avhengig av hva slags arbeid som skal utføres - lett kunne stilles inn uten at det brukes verktøy.
- bevegelige deler ikke kan settes i bevegelse mens de er innenfor operatørens rekkevidde, - personer ikke kan nå inn til bevegelige deler som er satt i bevegelse, - de bare kan innstilles ved en tilsiktet handling, - bevegelige deler ikke kan settes i bevegelse eller slik at de stanser hvis en del av vernet ikke er på plass eller svikter.
- laserutstyr på maskiner skal være slik konstruert og bygd at utilsiktet stråling ikke kan forekomme, - laserutstyr på maskiner skal være skjermet slik at verken den effektive strålingen, stråling som skyldes refleksjon eller spredning, eller sekundærstråling kan forårsake skade på liv og helse, - optisk utstyr til observasjon eller justering av laserutstyr på maskiner skal være slik innrettet at det ikke oppstår fare for skade på liv og helse på grunn av laserstråler.
- produsentens firmanavn og fulle adresse, og eventuelt navn og adresse på dennes representant, - maskinens betegnelse, - CE-merking som angitt i vedlegg III, - serie- eller typebetegnelse, - eventuelt serienummer, - byggeår, dvs. det år produksjonsprosessen ble avsluttet.
a. Bruksanvisningen skal utarbeides på ett eller flere offisielle EØS-språk. Påskriften «Original bruksanvisning» skal stå på den eller de språkutgaver som produsenten eller dennes representant påtar seg ansvaret for. b. Hvis det ikke finnes noen «Original bruksanvisning» på brukslandets EØS-språk, skal produsenten eller dennes representant, eller den som markedsfører maskinen i det aktuelle språkområdet, sørge for en oversettelse til det eller de aktuelle språkene. På disse oversettelsene skal det stå: «Oversettelse av den originale bruksanvisningen». c. Bruksanvisningens innhold skal ikke bare dekke maskinens tilsiktede bruk, men skal også ta høyde for enhver feilbruk som med rimelighet kan forutsees. d. For maskiner som er beregnet på ikke-profesjonelle brukere, skal det ved ordvalg og presentasjon av bruksanvisningen tas hensyn til det generelle utdanningsnivå og den innsikt som med rimelighet kan forventes av de aktuelle brukerne.
a. produsentens firmanavn og fulle adresse, eventuelt navn og adresse på dennes representant b. maskinens betegnelse slik det framgår av selve maskinen, unntatt serienummeret (jf. nr. 1.7.3.) c. EF-samsvarserklæringen eller et dokument som gjengir innholdet av EF-samsvarserklæringen og maskinens kjennetegn, eventuelt uten serienummeret og underskriften d. en generell beskrivelse av maskinen e. tegninger, diagrammer, beskrivelser og forklaringer som er nødvendige for bruk, vedlikehold og reparasjon av maskinen og for å kontrollere om den fungerer korrekt f. en beskrivelse av den eller de arbeidsplasser hvor operatørene kan forventes å oppholde seg g. en beskrivelse av maskinens tilsiktede bruk h. advarsler om måter som maskinen ikke må brukes på, men som erfaringen viser kan forekomme i. instruksjoner for montering, oppstilling og tilkobling, herunder tegninger, diagrammer og festeinnretninger, og beskrivelse av den rammen eller installasjonen som maskinen skal monteres på j. instruksjoner om installasjon og montasje slik at støy og vibrasjoner kan reduseres k. instruksjoner for levering til bruk og bruk av maskinen og om nødvendig instruksjoner for opplæring av operatørene l. opplysninger om resterende risikoer som fortsatt består selv om tiltak for sikker konstruksjon, beskyttelsesinnretninger og supplerende vernetiltak er gjennomført m. instruksjoner om vernetiltak som brukeren skal gjennomføre, herunder eventuelt om personlig verneutstyr som skal stilles til rådighet n. de viktigste kjennetegn for verktøy som kan monteres på maskinen o. hvilke vilkår som må være oppfylt for at maskinen oppfyller kravet om stabilitet under bruk, transport, montering, demontering når den er ute av bruk, under prøving eller ved forutsigbart havari p. instruksjoner for hvordan transport, håndtering og oppbevaring kan skje på en sikker måte, ved at maskinens og dens forskjellige delenes masse er angitt hvis maskinen og delene jevnlig skal transporteres hver for seg q. fremgangsmåte ved uhell eller havari. Hvis blokkering kan skje, så skal det fremgå hvordan maskinen kan settes i gang igjen på en sikker måte. r. angivelse av hvilke justerings- og vedlikeholdsoperasjoner som skal utføres av brukeren, samt hvilke forebyggende vedlikeholdstiltak som skal overholdes s. instruksjoner om hvordan justering og vedlikehold kan utføres på en sikker måte, herunder hvilke beskyttelsestiltak som skal gjennomføres under slike operasjoner t. spesifikasjoner for reservedeler som skal brukes dersom disse kan påvirke operatørenes sikkerhet og helse u. opplysninger om luftbåren støy som beskrevet under: - energiekvivalent A-veid lydtrykknivå på arbeidsplassen dersom det overstiger 70 dB(A). Dersom nivået ikke overstiger 70 dB(A), skal det fremgå. - toppverdien av C-veid lydtrykk på arbeidsplassen dersom det overstiger 63 Pa, målt med instrumentinnstilling «PEAK» (130 dB med referanseverdi 20 mikro μ Pa) - lydeffektnivået fra maskiner dersom det energiekvivalente A-veide lydtrykknivået på operatørplasser overstiger 85 dB(A).
Disse verdiene skal enten være reelt målt på den aktuelle maskinen, eller så skal det fastsettes en verdi på grunnlag av målinger foretatt på en nøyaktig lik maskin. For meget store maskiner kan energiekvivalent lydtrykknivå på nærmere angitte steder rundt maskiner angis istedenfor lydeffektnivå. Hvis harmoniserte standarder ikke er brukt, skal lydnivåene måles ved hjelp av anerkjente målemetoder som egner seg best for maskinen. Når det er oppgitt støyverdier, skal usikkerheten ved beregningen av verdiene spesifiseres. Når arbeidsplassen ikke er bestemt eller ikke kan bestemmes, skal det A-vektede lydtrykknivået måles på 1,0 meters avstand fra maskinens overflate i en høyde på 1,6 meter over gulvet eller arbeidsplattformen. Stedet for og verdien av det høyeste lydtrykknivået skal være oppgitt. Dersom andre direktiver gjennomført i norsk rett fastsetter andre krav for å måle lydtrykknivåer eller lydeffektnivåer, gjelder disse reglene i stedet for bestemmelsene i bokstav u. v. når en maskin kan slippe ut ikke-ioniserende stråling som skader personer, særlig når personer med aktivert eller ikke-aktivert implanterbart medisinsk utstyr, opplysninger om den strålingen som avgis til operatøren og utsatte personer.
a. materialer, som kommer i berøring med, eller som er bestemt til å komme i berøring med næringsmidler, kosmetiske eller farmasøytiske produkter, skal tilfredsstille de kravene som er fastsatt i gjeldende lover og forskrifter om dette. Maskinen skal være konstruert og bygget slik at disse materialene kan rengjøres hver gang maskinen brukes. Når det ikke er mulig, skal det brukes engangsdeler. b. alle overflater som kommer i kontakt med næringsmidler, kosmetiske eller farmasøytiske produkter, unntatt overflater på engangsdeler, skal: - være glatte, også på sammenføyningsstedene, og verken ha sprekker eller ujevnheter som kan skjule organiske stoffer, - være konstruert og bygd med så få fremspring, kanter og fordypninger som mulig, - lett kunne rengjøres og desinfiseres. Deler som kan være til hinder for rengjøring skal lett kunne demonteres eller fjernes. Innvendige flater skal være avrundet med en radius som er tilstrekkelig til at det kan gjøres ordentlig rent.
c. væsker, gasser og aerosoler fra næringsmidler, kosmetiske eller farmasøytiske produkter samt fra rengjørings-, desinfeksjons- og skyllemidler skal lett kunne renne helt ut av maskinen, eventuelt i rengjøringsstilling. d. maskiner skal være slik konstruert og bygd at verken stoffer eller levende organismer, særlig insekter, kan trenge inn i maskinen, og slik at organisk materiale ikke kan samle seg i områder som ikke kan rengjøres. e. maskiner skal være konstruert og bygd slik at ikke helsefarlige hjelpestoffer, for eksempel smøremidler o.l. kan komme i berøring med næringsmidler, kosmetiske eller farmasøytiske produkter. Maskinen skal være konstruert og bygd slik at det regelmessig kan kontrolleres om dette kravet er oppfylt.
- avhenging av maskintypen, ha en anleggsflate som er tilstrekkelig stor, og ha tilstrekkelig antall håndtak. Håndtakene skal være slik dimensjonert og plassert at maskinen blir stabil under de driftsforhold som produsenten har forutsett. - hvis operatøren ikke kan slippe håndtakene med full sikkerhet, ha start- og stoppinnretninger som er plassert slik at operatøren kan betjene dem uten å slippe håndtakene. Dette gjelder ikke hvis det ikke er teknisk mulig, eller hvis maskinen har en uavhengig styreinnretning. - være konstruert, bygd eller utstyrt slik at maskinen ikke kan startes utilsiktet og slik at den ikke kan fortsette å gå etter at operatøren har sluppet håndtakene. Hvis dette ikke er teknisk mulig, skal det treffes andre tiltak som gir tilsvarende sikkerhet. - være konstruert og bygd slik at operatøren når det er nødvendig, kan kontrollere visuelt at verktøyet er i berøring med det materialet som blir bearbeidet.
- den frekvensveide geometriske middelverdien av akselerasjonen armene utsettes for, hvis den overstiger 2,5 m/s2 målt ved hjelp av en egnet prøvemetode. Hvis akselerasjonen ikke overstiger 2,5 m/s2, skal dette også opplyses. - usikkerheten ved målingen.
- energien overføres til festemateriellet eller slagelementet via et mellomstykke som ikke forlater innretningen - en aktiveringsinnretning hindrer slag hvis maskinen ikke er korrekt plassert med tilstrekkelig trykk mot underlaget - ufrivillig utløsning hindres; om nødvendig skal det kreves en bestemt rekkefølge av handlinger mellom aktiveringsinnretningen og betjeningsinnretningen for å utløse et slag - utilsiktet utløsning hindres under håndtering eller ved støt - maskinen kan lades og tømmes lett og sikkert.
- hvilket tilbehør og utskiftbart utstyr som kan brukes sammen med maskinen - hvilket egnet festemateriell eller andre slagelementer som skal brukes sammen med maskinen - når det er relevant, hvilke drivpatroner som skal brukes.
a. maskinen skal være konstruert, bygd og utstyrt slik at det arbeidsstykket som blir bearbeidet, kan plasseres og styres på en sikker måte. Når arbeidsstykket holdes eller føres med håndkraft på et arbeidsbord, skal arbeidsbordet være tilstrekkelig stabilt under arbeidet og ikke hindre føringen av arbeidsstykket. b. hvis maskinen ventelig vil bli brukt under forhold som medfører fare for utslynging og tilbakekast av arbeidsstykket, skal den være konstruert, bygd og utstyrt slik at dette blir hindret. Hvis det ikke er mulig, skal maskinene være konstruert, bygd og utstyrt slik at utslynging og tilbakekast ikke medfører risiko for operatørene eller utsatte personer. c. hvis det er fare for berøring av verktøyet under stans, skal maskinen være utstyrt med automatisk brems som stopper verktøyet på tilstrekkelig kort tid. d. hvis verktøyet er innebygd i en maskin som ikke er helautomatisert, skal maskinen være konstruert og bygd slik at faren for alvorlig personskade unngås eller reduseres.
a. forholdsregler som skal tas ved blanding, påfylling, påføring, tømming, rengjøring, vedlikehold og transportoperasjoner for å unngå forurensning av miljøet b. detaljerte vilkår for bruken i de forskjellige planlagte driftsmiljøene, herunder de tilhørende forberedelser og innstillinger som er nødvendige for å sikre avsetning av plantevernmidler på behandlingsområdene, samtidig som utslipp til andre områder minimeres, for å hindre avdrift til miljø, og for eventuelt å sikre en jevn fordeling og lik avsetning av plantevernmidler c. utvalget av typer og størrelser av dyser, siler og filtre som kan brukes sammen med maskinen d. hyppigheten av kontroller, kriterier og metoder for utskifting av deler som er utsatt for slitasje, og som påvirker riktig funksjon av maskinen, for eksempel dyser, siler og filtre e. spesifikasjon av kalibrering og justering, daglig vedlikehold, vinterforberedelser og andre kontroller som er nødvendig for å sikre at maskinen fungerer korrekt f. typer plantevernmidler som kan forårsake funksjonsfeil ved maskinen g. at operatøren skal holde navnet på plantevernmidler som er i bruk oppdatert på anordningen nevnt i nr. 2.4.9 h. tilkobling og bruk av spesialutstyr eller tilbehør og de nødvendige forholdsregler som må tas i den sammenheng i. opplysning om at maskiner kan være underlagt nasjonale krav til regelmessig inspeksjon av utpekte organer, som fastsatt av Europaparlamentet og Rådet i direktiv av 21. oktober 2009 om en ramme for Fellesskapets innsats for en bærekraftig bruk av plantevernmidler j. de av maskinens funksjoner som skal inspiseres for å sikre at den fungerer korrekt k. instruksjoner for tilkobling av nødvendige måleinstrumenter.
a. Maskiner som medfører farer på grunn av sin bevegelighet: - en maskin som enten må være i bevegelse under utførelse av arbeidet eller som krever en kontinuerlig eller halvkontinuerlig bevegelse mellom en rekke faste arbeidspunkt, eller - en maskin som ikke må være i bevegelse under utførelse av arbeidet, men som kan være utstyrt slik at den lett kan flyttes fra ett sted til et annet.
b. Fører: en operatør som har til oppgave å flytte en maskin. Føreren kan enten være på maskinen eller bevege seg til fots ved siden av maskinen eller fjernstyre den.
- den aktuelle maskin - de aktuelle funksjoner.
- nedsetting av hastighet - stansing - bremsing - stillstand
som ivaretar sikkerheten ved normal bruk og betjening under de forhold produsenten har forutsatt når det gjelder drift, belastning, fart og underlagets tilstand og helling.
- dersom føreren mister kontrollen, - ved mottak av stoppsignal, - hvis det oppdages en feil i en del av sikkerhetssystemet, - hvis det ikke mottas et validert signal innen en spesifisert frist.
a. knusing, klemming pga. påkjørsel b. skade fra roterende verktøy.
- enten muliggjøre montering av lett tilgjengelige brannslokkingsapparater, - eller være utstyrt med innebygde brannslokkingssystemer.
- lydsignalinnretning, - lyssignalsystem som er tilpasset forventede bruksforhold, f.eks. stopplys, ryggelys og roterende blinklys. Dette gjelder ikke for maskiner som kun er ment til arbeid under jord og ikke bruker elektrisk energi, - om nødvendig et passende tilkoblingssystem mellom tilhengeren og maskinen som styrer signalene.
- nominell effekt angitt i kW, - masse, angitt i kg, for maskinen og den vanligste utrustning,
og hvis det er aktuelt:
- største tillatte trekkraft ved trekkroken etter produsentens beregninger, angitt i newton (N), - største tillatte vertikale belastning ved trekkroken etter produsentens beregninger, angitt i N.
- den frekvensveide geometriske middelverdien av akselerasjonen armene utsettes for, hvis den overstiger 2,5 m/s2 målt ved hjelp av en egnet prøvemetode. Hvis akselerasjonen ikke overstiger 2,5 m/s2, skal dette også opplyses. - den frekvensveide geometriske middelverdien av akselerasjonen som kroppen (føtter eller sete) utsettes for, dersom denne verdien overstiger 0,5 m/s2. Dersom verdien er mindre enn eller lik 0,5 m/s2, skal dette angis. - usikkerheten ved målingen.
a. Løfteoperasjon: forflytning av lasteenheter som består av gjenstander eller personer, og som på et gitt tidspunkt medfører en nivåendring. b. Styrt last: last som under hele forflytningen styres langs faste eller fleksible baner, og hvor posisjonen bestemmes av faste punkter. c. Sikkerhetsfaktor: det aritmetiske forholdet mellom den største lasten produsenten eller dennes representant garanterer at en del er i stand til å tåle, og den største tillatte arbeidsbelastningen som er angitt på delen. d. Prøvingsfaktor: det aritmetiske forholdet mellom den belastningen som brukes ved statiske eller dynamiske prøver av en løftemaskin eller løfteredskap, og den maksimale tillatte arbeidsbelastning som er oppført på løftemaskinen eller løfteredskapet. e. Statisk prøving: prøve som går ut på at løftemaskinen eller løfteredskapet undersøkes og deretter påvirkes med en kraft som er lik den maksimalt tillatte arbeidsbelastning multiplisert med den relevante statiske prøvingsfaktor som løftemaskinen eller løfteredskapet undersøkes mot etter at belastningen er fjernet, for å kontrollere at det ikke har skjedd noen skade. f. Dynamisk prøving: prøve som går ut på å teste løftemaskinen i alle mulige konfigurasjoner med den maksimalt tillatte arbeidsbelastning multiplisert med den relevante dynamiske prøvingsfaktor, mens en registrerer løftemaskinens dynamiske atferd, for å kontrollere om maskinen virker som den skal. g. Plattform: en del av maskinen som bærer personer eller gjenstander som skal løftes.
- ved alle de installasjons- og driftsvilkår produsenten har forutsatt - ved alle aktuelle bruksbetingelser - under hensyn til atmosfæriske forhold - for de påkjenninger som er påført av mennesker.
Dette kravet skal også oppfylles under transport, ved montering og demontering.
- manuelt drevne maskiner og løfteredskap: 1,5 - andre maskiner: 1,25.
- tretthets- og aldringsprosesser - bruksvilkår - bruksområde - forventet levetid.
a. Sikkerhetsfaktoren for kombinasjonen metalltau/endefeste skal være slik at det oppnås et tilfredsstillende sikkerhetsnivå. Den skal normalt være – 5 – fem. Det skal ikke være skjøter eller løkker på metalltauene bortsett fra i endene. b. Sikkerhetsfaktoren for kjettinger skal være slik at det oppnås et tilfredsstillende sikkerhetsnivå. Den skal normalt være – 4 – fire. Dersom det nyttes kjettinger med sveisede ledd, skal de være kortlenket. c. Sikkerhetsfaktoren for fibertau eller fiberstropper avhenger av materialet, produksjonsmåten, dimensjonene og bruken. Faktoren skal være slik at det oppnås et tilfredsstillende sikkerhetsnivå. Den skal normalt være – 7 – sju, forutsatt at materialene er av meget god, kontrollert kvalitet og at produksjonsmåten er tilpasset de forventede bruksforhold. Hvis ikke dette er tilfelle skal faktoren normalt være høyere, slik at det oppnås et tilsvarende sikkerhetsnivå. Fibertau og fiberstropper skal ikke ha knuter, skjøter eller sammenføyninger på andre steder enn i stroppens ender. Dette gjelder ikke for endeløse stropper. d. Alle metallkomponenter som inngår i eller brukes sammen med en stropp, skal være slik at det oppnås et tilfredsstillende sikkerhetsnivå. Den vil normalt være på – 4 – fire. e. Største arbeidsbelastning på et løfteredskap med flere deler fastsettes på grunnlag av: - belastningen på den svakeste delen - antall deler - en reduksjonsfaktor som er avhengig av delenes arbeidsvinkel.
f. Produsenten eller dennes representant skal sørge for å kontrollere at sikkerhetsfaktoren er tilstrekkelig ved at prøvinger blir utført for løfteredskapene som er nevnt i bokstav a, b, c og d.
a. Maskiner skal være konstruert eller utstyrt med innretninger som holder enkeltdelene innenfor de spesifiserte grensene for bevegelse. Før disse innretningene aktiveres, skal det om nødvendig utløses et signal. b. Når flere maskiner som er fast montert eller kjører på skinner, kan betjenes samtidig med fare for sammenstøt, skal maskinene være slik konstruert og bygd at de kan utstyres med innretninger som gjør det mulig å avverge slik fare. c. Maskiners mekanismer skal være konstruert og bygd slik at lasten ikke forskyver seg og skaper fare eller utilsiktet kommer i fritt fall. Dette gjelder også ved delvis eller total svikt i energitilførselen eller når operatøren slutter å bruke maskinen. d. Ved normale bruksforhold skal det ikke være mulig å senke lasten utelukkende ved bruk av friksjonsbrems, unntatt når det gjelder maskiner hvor funksjonen krever det. e. Lastekroker og andre gripeinnretninger skal være slik konstruert og bygd at lasten ikke faller ned utilsiktet.
- at plattformen gjør farlige bevegelser før vernene er lukket og låst, - at et vern åpner seg på en farlig måte før plattformen har stoppet ved den tilhørende avsatsen.
- overlast, enten fordi den maksimale arbeidsbelastningen eller det maksimale arbeidsmomentet overskrides eller - overskridelse av veltemomentet.
a. navn og adresse til produsenten eller dennes representant b. en beskrivelse av kjettingen eller tauet med informasjon om: - nominelle dimensjoner, - konstruksjon, - materialet det er fremstilt av, og - metallurgisk spesialbehandling som materialet har gjennomgått.
c. den prøvingsmetoden som er brukt d. den største arbeidsbelastningen for kjettingen eller tauet. Det kan gis forskjellige verdier for tillatt last for særskilte bruksområder.
- hvem som er produsent, - materialspesifikasjon når dette er nødvendig for valg av utstyr som passer sammen (f.eks. internasjonal klassifisering), - største arbeidsbelastning.
a. tilsiktet bruk, b. begrensninger for bruken (særlig for løfteredskapet, som f.eks. magnetiske eller vakuumsugekopper, som ikke fullt ut oppfyller kravene i punkt 4.1.2.6, bokstav e) c. veiledning om montering, bruk og vedlikehold, d. den anvendte statiske prøvingsfaktor.
a. tekniske opplysninger, særlig: - den maksimale arbeidsbelastning og eventuelt en kopi av den belastningsplate eller belastningstabell som er beskrevet i punkt 4.3.3, andre ledd, - reaksjonskreftene i understøttinger eller fundamenter og eventuelt karakteristika for spor og kjøreskinner, - nødvendig ballast og angivelse av hvordan ballasten skal plasseres.
b. opplysninger fra loggboken for maskinen hvis denne ikke leveres sammen med maskinen c. bruksanvisninger, særlig for å avhjelpe operatørens manglende direkte utsyn over lasten d. en prøvingsrapport med detaljerte opplysninger om de statiske og dynamiske prøvinger, hvis produsenten eller dennes representant har gjennomført slike prøvinger e. for maskiner som ikke er fullstendig montert hos produsenten, de nødvendige instruksjoner for å gjennomføre de målingene som er omhandlet i nr. 4.1.3.
- betjeningsinnretningene i plattformen er i bruk, og - plattformen ikke er ved en avsats.
- antallet personer plattformen kan ta med, og - maksimal tillatt arbeidsbelastning.
Til nr. 1 første ledd
Bestemmelsen gjennomfører prinsippet om risikovurdering. Det innebærer at produsenten må sørge for at det blir gjennomført en risikovurdering for å fastslå hvilke krav til vern mot fare for liv og helse som vil gjelde for den aktuelle maskinen.
Til nr. 1 andre ledd første strekpunkt
Produsenten må bestemme bruksområdet til maskinen, blant annet tilsiktet og feil bruk. Det skal tas hensyn til alle faser av maskiners livsløp, som transport, montering, drift, vedlikehold, reingjøring m.m.
Produsenten må også bestemme hvilke omgivelsene maskinen skal brukes i.
Til nr. 1 andre ledd andre strekpunkt
Produsenten må identifisere de farer maskinen kan gi opphav til.
Til nr. 1 andre ledd tredje strekpunkt
Produsenten må vurdere risiko i forhold til alvorlighetsgrad av en eventuell ulykke/hendelse.
Til nr. 1 andre ledd fjerde strekpunkt
Produsenten må vurdere risiko for å avgjøre om det er nødvendig med risikoreduserende tiltak.
Til nr. 1 andre ledd femte strekpunkt
Produsenten må fjerne farene eller begrense risiko ved å iverksette vernetiltak etter prinsipp for integrering av sikkerhet, jf. vedlegg 1 nr. 1.1.2 bokstav b).
Til nr. 2
Bestemmelsen gjennomfører prinsippet om tilsiktet bruk. Med uforutsigbare unormale forhold menes bruk av en maskin på en måte som ikke er tilsiktet etter bruksanvisningen, men som vil kunne følge av en lett forutsigbar menneskelig adferd.
Til nr. 3
Bestemmelsen gjennomfører prinsippet om det teknologiske nivå. Selv om de grunnleggende helse- og sikkerhetskravene er bindende, kan det oppstå situasjoner hvor de fastsatte sikkerhetsmålene ikke kan nås fordi det ikke finnes tekniske løsninger som gjør det mulig. Hvis det er tilfellet, må produsenten konstruere og bygge slik at maskinen i størst mulig grad oppfyller målene.
Produsenten må bruke de mest effektive tekniske midlene som er tilgjengelige på fremstillingstidspunktet. De tekniske hjelpemidlene må videre ha en pris som er rimelig for den aktuelle maskinkategorien.
«Teknologiske nivå» er et dynamisk begrep, med både et teknisk og et økonomisk aspekt. Det utvikles stadig ny teknologi og prisene i markedet vil variere. Dette kan medføre at en teknisk løsning som anses å oppfylle forskriftens krav på et tidspunkt, ikke vil gjøre det på et senere tidspunkt. En produsent av en serie maskiner som bygges etter samme konstruksjon, er derfor forpliktet til å oppgradere sin konstruksjon i tråd med den teknologiske utviklingen og det teknologiske nivået.
Til nr. 4
Bestemmelsen viser at produsenten av en maskin skal vurdere alle de grunnleggende helse- og sikkerhetskravene i vedlegget. Forpliktelsene som følger av del 1 – Krav til helse og sikkerhet, gjelder for maskiner i vid forstand. Del 2 til 6 gjelder for maskiner med spesifikke farer. Det går fram av den enkelte bestemmelsen i vedlegget om kravene er ment å gjelde for kun én eller flere bestemte typer maskiner.
EU-Kommisjonen har utarbeidet en egen veiledning i anvendelsen av maskindirektivet. Veiledningen er å finne på den Europeiske Kommisjonens hjemmeside: Enterprise and Industry > All topics > Mechanical engineering > Machinery > Guidance documents > Machinery.