Søk om dispensasjon fra krav om inneslutningsnivå og -tiltak ved arbeid med biologiske faktorer

Arbeidstilsynet kan i noen tilfeller gi dispensasjon fra krav om inneslutningsnivå og -tiltak ved arbeid med biologiske faktorer. Her finner dere informasjon om hvem som kan søke om dispensasjon, hva søknaden må inneholde, og hvordan dere sender den inn.

Biologiske faktorer er klassifisert i ulike smitterisikogrupper fra 1-4. Basert på denne klassifiseringen gjelder det krav om ulike inneslutningsnivåer med konkrete tiltak ved arbeid med biologiske faktorer i laboratorier og ved industrielle prosesser.

For inneslutningsnivåene 2, 3 og 4 er det beskrevet både fysiske og organisatoriske tiltak for å begrense infeksjonsrisikoen fra de aktuelle biologiske faktorene. 

Arbeidstilsynet har en begrenset adgang til å gi dispensasjon fra disse kravene til inneslutningsnivå og tilhørende tiltak. 

Hva kan Arbeidstilsynet gi dispensasjon fra?

Arbeidstilsynet kan gi dispensasjon fra kravene til inneslutningsnivå og -tiltak ved arbeid med biologiske faktorer i smitterisikogruppe 3 som normalt ikke smitter gjennom luft.

Forutsetningene for å få dispensasjon er at det er forsvarlig ut fra hensynet til arbeidstakernes helse og sikkerhet, og at det ikke strider mot minimumskrav i EØS-regelverket og arbeidsplassforskriften § 8-4 og § 8-5.

Arbeidstilsynet kan ikke gi dispensasjon fra felles klassifisering av biologiske faktorer som følger av EØS-regelverket og forskrift om tiltaks- og grenseverdier § 6-1 og vedlegg 2.

Trenger ikke søke om dispensasjon fra anbefalinger

Regelverket om inneslutningsnivå med tilhørende tiltak har både krav og anbefalinger. Det er ikke nødvendig å søke om dispensasjon om å fravike anbefalingene. Hvis en virksomhet velger å ikke følge en anbefaling om inneslutningstiltak, må dette være en del av en risikovurdering som viser at det er forsvarlig å ikke følge anbefalingen.  

For lister med krav og anbefalinger til hvert inneslutningsnivå, se:

Hvem kan søke om dispensasjon?

Adgangen til å søke om dispensasjon gjelder for virksomheter som skal arbeide med biologiske faktorer i smitterisikogruppe 3 som normalt ikke smitter gjennom luft.

Dette er aktuelt for:

  • Laboratorier og isolasjonsenheter (forskning og utvikling, prøveanalyser osv.)
  • Industrielle virksomheter (prosesser med bruk av biologiske faktorer)

Både hovedenheten og underenheter i virksomheten kan sende inn søknaden.

Send inn søknaden via eDialog

Send søknaden med vedlegg og kontaktopplysninger til Arbeidstilsynet via eDialog.

Merk søknaden med «Søknad om dispensasjon ­– arbeid med biologiske faktorer».

Dere vil få en bekreftelse fra oss på at søknaden er mottatt.

Les mer om hvordan dere sender brev og dokumenter til Arbeidstilsynet via e Dialog.

Hva skal søknaden om dispensasjon inneholde?

Angi navn, adresse og organisasjonsnummer for virksomheten som søker. Dere må også legge ved navn, telefonnummer og e-postadresse for en kontaktperson for søknaden. Innsenderen må være en representant for arbeidsgiver. 

Oppgi også en nærmere beskrivelse av lokasjonen hvor arbeidet med de biologiske faktorer skal foregå. Dette kan være adresse og navn på laboratoriet eller produksjonsenheten og en beskrivelse av hvor arbeidet skal foregå, for eksempel navn på bygget, rom-nummer eller lignende.

Oppgi saksnummer, eventuelt dato, på svar på en tidligere innsendt melding om arbeid med biologiske faktorer til Arbeidstilsynet.

Presiser hvilke særlige grunner dere har for å søke om dispensasjon. Dere må også presisere om situasjonen vil bli endret på sikt.

Se også tabell med oversikt over krav til inneslutningsnivå og -tiltak lenger ned på denne siden.

Beskriv hvilke klassifiserte biologiske faktorer dere skal bruke. 

Det er kun mulig å få dispensasjon fra kravene for inneslutningstiltak for biologiske faktorer som er klassifisert i smitterisikogruppe 3  hvis disse ikke smitter gjennom luft.

Se Vedlegg 2: Liste over klassifiserte biologiske faktorer (smitterisikogrupper) i forskrift om tiltaks- og grenseverdier.

Regelverket har to lister med krav om inneslutningsnivå og -tiltak:

  • arbeid med biologiske faktorer i laboratorier og isolasjonsenheter
  • arbeid med biologiske faktorer i industrielle prosesser  

Oppgi hvilke krav til inneslutningstiltak dispensasjonssøknaden gjelder ved å bruke tabellene nedenfor. I tabellen kan dere gi en kort merknad og opplyse om eventuelle kompenserende tiltak. Dere bør gi en utfyllende beskrivelse i selve søknaden dere skriver.

Vi anbefaler at dere legger ved tabellen som vedlegg eller legger inn en tilsvarende tabell i selve søknadsteksten som dere skriver. Fyll ut tabellen for hver biologisk faktor dere søker om dispensasjon for.

For laboratorier og isolasjonsenheter

Tabell over krav til inneslutningstiltak:  

Last ned skjema med tabell for laboratorier og isolasjonsenheter (.pdf)

For industrielle prosesser

Tabell over krav til inneslutningstiltak:

Last ned skjema med tabell for industrielle prosesser (.pdf)

Tabellene følger kravene til inneslutningstiltak i henholdsvis arbeidsplassforskriften § 8-4 og § 8-5.

Dersom du har problemer med å laste ned eller fylle ut pdf-skjemaet, kan du få hjelp av Signform, som har programmert skjemaet.
Send en e-post til info@signform.no.

Søknaden om dispensasjon vil bli vurdert på bakgrunn av risikovurderingen deres, se § 6-2 i forskrift om utførelse av arbeid.  

I tabellen ovenfor må dere legge ved en kort merknad om gjennomføring av tiltakene og en beskrivelse av eventuelle kompenserende tiltak. På den måten skal dere vise hvorfor dere mener det er forsvarlig å arbeide med den aktuelle biologiske faktoren selv om dere ikke oppfyller kravene til inneslutningsnivå og -tiltak etter klassifiseringen av den biologiske faktoren. Dere kan også forklare og utdype dette i teksten i søknaden.

Arbeidstilsynet kan kun gi dispensasjon så lenge arbeidet med biologiske faktorer er helsemessig og sikkerhetsmessig forsvarlig.

Vedlegg

For å understøtte søknaden kan dere legge ved følgende vedlegg:

  • risikovurdering og tiltak for å forhindre smitte
  • beskrivelse av roller og ansvar under dispensasjonsperioden
  • eventuelt andre relevante dispensasjonssøknader fra andre ansvarlige myndigheter

Angi ønsket tidsperiode for dispensasjonen. Oppgi startdato og sluttdato.

Normalt gir Arbeidstilsynet dispensasjon for 1–3 år, avhengig av hvilke biologiske faktorer dere skal arbeide med og hvilke inneslutningstiltak dere søker om dispensasjon fra.

Legg ved en uttalelse fra arbeidsmiljøutvalget (AMU) eller verneombudet (eller hovedverneombudet) om søknaden. Dette er et krav for å få behandlet søknaden.

Uttalelsen må bekrefte at de har sett søknaden med arbeidsgivers risikovurdering og tiltaksplaner.

Dersom arbeidsmiljøutvalget eller verneombudet (eller hovedverneombudet) er uenige i arbeidsgivers vurderinger, må dette komme frem i denne uttalelsen.

Hvordan blir søknaden om dispensasjon saksbehandlet?

Send søknaden i god tid før dere planlegger å begynne med arbeidet som krever dispensasjon. Vi vil kontakte dere hvis vi ikke kan svare på søknaden innen én måned.

Dersom vi har behov for ytterligere informasjon for å kunne behandle søknaden, vil vi kontakte dere gjennom Altinn.

Dere får svar fra oss i innboksen deres i Altinn.

Vedtak om dispensasjon

Hvis Arbeidstilsynet godkjenner søknaden deres, vil dere få et brev fra oss i Altinn med et vedtak om dispensasjon.

I vedtaket vil vi angi hvilken tidsperiode dispensasjon gjelder for. Tidsperioden vil variere med hvilke biologiske faktorer dere skal arbeide med og hva dere søker om dispensasjon fra. Normalt gir Arbeidstilsynet dispensasjon for 1–3 år.

Dere kan ikke begynne med arbeidet før dispensasjonsperioden begynner, og dere kan heller ikke begynne før dere har mottatt vedtaket om dispensasjon.

Hvis dere senere har behov for å forlenge tidsperioden må dere søke på nytt før perioden utløper.

Varsel om avslag

Hvis Arbeidstilsynet vurderer at dere ikke kan få godkjent søknaden, vil vi først sende dere et varsel om avslag. Der begrunner vi hvorfor dere ikke vil få dispensasjon, og dere kan da gi en uttalelse til varselet innen en gitt frist.

Vedtak om avslag

Hvis vi opprettholder vårt syn på søknaden etter uttalelsen fra dere, vil dere få et vedtak om avslag på søknaden. Dette er et enkeltvedtak som dere kan klage på.

Slik går dere fram for å klage på et vedtak fra Arbeidstilsynet.

Vis svaret på søknaden til arbeidsmiljøutvalget, verneombudet eller hovedverneombudet

Arbeidsgiver må dele alle vedtak fra Arbeidstilsynet om søknaden med verneombudet eller hovedverneombudet, slik at de er informert om behandlingen av søknaden.

Meldeplikt til Arbeidstilsynet

Planlegger dere arbeid med biologiske faktorer i smitterisikogruppe  2, 3 eller 4?

Dere har da en plikt til å melde fra om arbeid med biologiske faktorer.