Dette skal Arbeidstilsynet føre tilsyn med i bygg og anlegg i 2025

Publisert 05.02.2025 - Lesetid: 4 min

Arbeidstilsynet planlegger mange tilsyn med bygge- og anleggsbransjen også i 2025. I større grad enn tidligere skal vi kontrollere om arbeidsgivere forebygger sykdom hos arbeidstakerne sine.   

Bildet viser to inspektører med Arbeidstilsynet-vest som står foran en byggeplass.

SYKDOMSFOREBYGGING: Arbeidstilsynet vil i 2025 og i årene fremover bidra til at arbeidsgivere i bygg og anlegg forebygger sykdom hos arbeidstakerne. Dette er ett av flere tema som skal kontrolleres i tilsyn. FOTO: Arbeidstilsynet.

I webinaret Tilsyn i bygg og anlegg - erfaringer fra 2024 og prioriteringer for 2025, presenterte Arbeidstilsynet planene for tilsyn i bransjen i år og i årene som kommer.

Bygg og anlegg kontrolleres ofte

I fjor var mer enn hvert tredje tilsyn som Arbeidstilsynet gjennomførte, i bygg og anlegg. Også i 2025 vil bransjen få mange tilsyn fra oss.  

I år, og i årene som kommer, vil sykdomsforebygging være et viktig tema i Arbeidstilsynets tilsyn med bransjen.  

– Arbeidstilsynet vil dreie mer av innsatsen i næringen fra forebygging av personskader til forebygging av sykdom. Bygge- og anleggsbransjen har høyt sykefravær som skyldes arbeidsrelaterte muskel- og skjelettplager, og flere arbeidstakere eksponeres for kreftfremkallende stoffer som kan gjøre dem alvorlig syke på sikt, sier direktør Ingvill Kvernmo i Arbeidstilsynet.  

– Vi vet at potensialet for å forebygge arbeidsrelatert sykdom er stort, så her har arbeidsgiver et viktig ansvar. Arbeidsgiver skal kartlegge risikoene som arbeidstakerne utsettes for og sette inn nødvendige tiltak. Ingen skal bli syke av å gå på jobb. Heller tvert imot, arbeid skal være helsefremmende, sier Kvernmo.  

99 av 100 som dør på grunn av jobb, dør av sykdom

Mange temaer for tilsyn

Arbeidstilsynet skal bidra til et godt arbeidsliv gjennom tre overordnede mål:  

  1. Virksomhetene arbeider systematisk med forebyggende arbeidsmiljø, helse og sikkerhet
  2. Virksomhetene ivaretar seriøse og anstendige arbeidsvilkår
  3. Arbeidslivskriminalitet skal avdekkes og bekjempes

Innen bygg og anlegg skal vi i 2025 føre særlig tilsyn med dette:

Forebygging av kreft og kjemisk eksponering 

Vi skal kontrollere om arbeidsgiver har oversikt over risikoen for at arbeidstakere blir eksponert for kreftfremkallende stoffer som asbest og kvartsstøv (steinstøv) og at det er iverksatt tilstrekkelige tiltak for å forebygge helseskadelig eksponering.

For tilsyn med kvarts vil vi prioritere virksomheter som driver med anleggsarbeid med vei- og tunnelanlegg, steinbrudd, knuseverk, gruver, virksomheter som driver med betong-, sement og gips-produksjon, virksomheter som hogger og bearbeider stein, anleggsgartnere og steinleggere.

For tilsyn med asbest vil vi særlig kontrollere virksomheter som driver med riving og grunnarbeid, elektrisk installasjonsarbeid, VVS-arbeid og annet installasjonsarbeid. Vi vil også føre tilsyn med virksomheter med tillatelse til å drive asbestsanering

Bistand fra bedriftshelsetjenesten er en viktig del av det forebyggende arbeidet. Hvordan arbeidsgiver bruker bedriftshelsetjenesten vil også bli kontrollert.

Les om kvarts

Les om asbest

Forebygging av muskel- og skjelettplager 

Arbeidstilsynet skal kontrollere om arbeidsgivere innen bygg og anlegg er kjent med hvilke forhold på arbeidsplassen og i ulike arbeidssituasjoner som kan forårsake muskel- og skjelettplager, og om arbeidsgiver har iverksatt tilstrekkelige tiltak for å forebygge slike plager.  Muskel- og skjelettplager er den vanligste årsaken til sykefravær og frafall fra arbeidet. 

Dårlig ergonomi, feilbelastninger og overbelastninger, kan gi muskel- og skjelettplager. Også psykososiale og organisatoriske forhold i arbeidsmiljøet kan ha stor betydning for utvikling eller forverring av muskel- og skjelettplager.

Arbeidstilsynet vil i årene fremover prioritere tilsyn med forebygging av muskel- og skjelettplager i virksomheter som jobber med oppføring av bygninger, elektrisk installasjonsarbeid, VVS-arbeid og annet installasjonsarbeid. Og i virksomheter som jobber med ferdiggjøring av bygninger, eksempelvis med snekkerarbeid, gulvlegging, tapetsering og maler- og glassarbeid.

Bistand fra bedriftshelsetjenesten er viktig i det forebyggende arbeidet. Hvordan arbeidsgiver bruker bedriftshelsetjeneste vil også kontrolleres.

Les om arbeidsrelaterte muskel- og skjelettplager

Forebygging av personskader 

Arbeidstilsynet skal gjennomføre tilsyn for forebygging av personskader også i 2025. Vi skal være synlige på bygge- og anleggsplasser, stanse arbeid med overhengende fare og gi overtredelsesgebyr ved alvorlige brudd.  

Virksomheter som tidligere har fått flere reaksjoner og som vi avdekker nye lovbrudd hos, skal følges tettere opp i tilsynene. Dette for å se om arbeidsgiver bruker erfaringene til læring og forbedring i eget systematiske HMS-arbeid. Formålet med tettere oppfølging er at Arbeidstilsynet skal bidra til at arbeidsgiverne jobber systematisk med å forebygge personskader.   

I tillegg til tilsyn med entreprenører, skal vi gjennomføre tilsyn med byggherrer og oppdragsgivere. Disse er viktige premissgivere i oppdrag og prosjekter og, vil kunne påvirke arbeidsmiljøet til mange arbeidstakere 

Arbeidsvilkår 

Arbeidstilsynet vil også kontrollere lønns- og arbeidsvilkår i byggebransjen i 2025. Virksomheter som utnytter og utsetter arbeidstakere for fare ved å gi dem uakseptable lønns- og arbeidsvilkår, bidrar til uheldig konkurransevridning som igjen undergraver arbeidsvilkårene for enda flere arbeidstakere.

Arbeidstilsynet vil bidra til at arbeidsgivere gir utsatte arbeidstakere lovpålagte lønns- og arbeidsvilkår.

Arbeidstilsynet vil særlig prioritere tilsyn med arbeidsvilkår i virksomheter med mange unge arbeidstakere og utenlandske arbeidstakere.

Les om lønns- og arbeidsvilkår

Bekjemping av arbeidslivskriminalitet

Arbeidstilsynet, Nav, politiet og Skatteetaten skal gjennom tverretatlig samarbeid forebygge og bekjempe arbeidslivskriminalitet. Sammen bygger etatene felles kunnskap for å beslutte hvor innsatsen skal rettes. Innsatsen rettes mot konkrete trusselaktører innen en rekke bransjer som etatene vurderer kan forårsake skade i arbeidslivet. Byggebransjen er en bransje hvor det rapporteres om arbeidslivskriminalitet, og hvor etatene gjennomfører kontroller. Dette vil bli aktuelt også i 2025.

Arbeidstilsynets tema i tilsyn rettet mot arbeidslivskriminalitet, er først og fremst lønns- og arbeidsvilkår. 

Les om arbeidslivskriminalitet

Streng reaksjonsbruk

I 2024 vedtok Arbeidstilsynet i underkant av 400 overtredelsesgebyr i bygg- og anleggsbransjen. De fleste overtredelsesgebyrene var for mangler ved bygnings- og utstyrsmessige forhold, mangler ved maskiner og annet arbeidsutstyr og for manglende HMS-kort.  

–  De øvre grensene for overtredelsesgebyr er hevet, og ved alvorlige lovbrudd kan virksomhetene forvente at vi reagerer strengt. Ved gjentatte regelverksbrudd skal vi alltid vurdere overtredelsesgebyr, sier direktør Ingvill Kvernmo i Arbeidstilsynet.  

Ved grov arbeidslivskriminalitet og lovovertredelser hvor overtredelsesgebyr ikke vil ha tilstrekkelig effekt som sanksjon, skal Arbeidstilsynet melde forholdet til politiet.

Les om Arbeidstilsynets tilsyn og reaksjoner

 

 

 

 

Skrevet av pressekontakt